Veelgestelde vragen
We hebben al veel vragen beantwoord, kijk eens in de lijst hieronder.
Hoe kom ik bij het klantportaal waar jullie naar verwijzen?
De link naar het portaal is: http://klantportaal.nextens.nl/
Hoe zie ik tijdens het accorderen in mijn klantportaal wanneer ik geld terugkrijg of moet betalen?
Dat zie je gemakkelijk aan het min-teken dat voor het bedrag staat.
Voorbeeld:
– Te betalen -2.000 betekent dat je 2.000 euro terugkrijgt.
– Te betalen 2.000 betekent dat je 2.000 euro moet gaan betalen.
Fiscaal partnerschap
Wie is mijn fiscale partner?
Dat hangt af van een aantal voorwaarden, zoals:
- Je bent getrouwd, óf je bent samen een geregistreerd partnerschap aangegaan.
- Je bent niet getrouwd, hebt geen geregistreerd partnerschap, maar er staat wel iemand ingeschreven op je adres. Dan ben je fiscale partners met je huisgenoot als je voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden.
- Je hebt samen een kind, of een van jullie heeft een kind van de ander erkend.
- Je bent samen eigenaar van een woning waarin je allebei woont.
Er zijn nog een aantal andere situaties, daarvoor kun je contact met ons opnemen of kijk op de website van de Belastingdienst over fiscaal partnerschap.
Scheiden of uit elkaar gaan
Vanaf wanneer zijn wij geen fiscaal partner meer?
Indien je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, dan ben je geen fiscaal partner meer als je voldoet aan deze twee voorwaarden:
- Er is bij de rechtbank een verzoek ingediend tot scheiding, scheiding van tafel en bed, of om het geregistreerd partnerschap te laten ontbinden.
- Je staat niet meer samen op hetzelfde adres geregistreerd bij je gemeente.
Hierbij geldt de meest recente datum van het moment waarop je aan deze voorwaarden voldoet.
Hoe zit het met ons fiscaal partnerschap in het jaar dat wij scheiden?
Volgens de Belastingdienst eindigt fiscaal partnerschap op het moment dat je aan bovengenoemde twee voorwaarden voldoet.
- Ben je in een jaar langer dan 6 maanden fiscaal partner? Dan moet je bij de aangifte inkomstenbelasting voor fiscaal partnerschap kiezen.
- Ben je in een jaar korter dan 6 maanden fiscaalpartner? Dan mag je bij de aangifte inkomstenbelasting kiezen voor fiscaal partnerschap, dit is dan niet verplicht.
Wil je niet meer samen aangifte doen? Dat kan, je doet dan allebei voor jezelf aangifte en geeft alleen je eigen inkomsten en aftrekposten op. Ook over de periode dat je nog wel fiscaal partner was. Meer informatie over fiscaal partnerschap vind je hier.
Hoe zit het na scheiding met de verdeling van teruggaaf inkomstenbelasting?
Dit heb je eerder in het scheidingstraject samen vastgelegd in het echtscheidingsconvenant of de vaststellingsovereenkomst bij je adviseur. Je kunt de informatie vinden in je convenant of overeenkomst onder het kopje ‘Fiscale vorderingen en schulden inkomstenbelasting’.
In veel gevallen wordt er gekozen om de fiscale naheffingen bij helfte te verdelen. In de praktijk werkt dat niet altijd zo mooi als op papier, dit begrijpen wij.
Kom je er samen met je ex-partner niet uit? Dan adviseren we om zelf jullie mediator in te schakelen. Hij of zij kan dan zorgen dat jullie hierover in gesprek gaan en dit samen oplossen.
Waarom valt het wijzigen van kinderbijslag niet onder jullie diensten?
De kinderbijslag wordt geregeld via een andere instantie dan de Belastingdienst, namelijk de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarom moet je samen met je ex-partner zelf de kinderbijslag wijzigen voor de kinderen die op jouw adres worden ingeschreven.
Meer informatie over het wijzigen van de kinderbijslag vind je hier.
Overige werkzaamheden of zaken die geregeld moeten worden dien je zelf te regelen, zoals het wijzigen van je rekeningnummer. Dit is namelijk persoonsgebonden; wij werken nooit met jouw Digid inloggegevens.
Belastingdienst en uitbetalingen
Hoe weet ik of een bedrag in één keer wordt uitbetaald aan mij?
Een voorlopige aangifte wordt altijd maandelijks uitgekeerd. Het bedrag van je voorlopige aangifte deel je dan door de resterende maanden van het huidige jaar.
Voorbeeld
Mijn voorlopige aangifte geeft aan: -2.000, dus terug te ontvangen. Het is nu augustus, dat betekent nog 4 resterende maanden van het huidige jaar. 2.000 gedeeld door 4 betekent dus een maandelijkse teruggave van 500 euro.
Hetzelfde geldt voor de berekende toeslagen, deze worden ook maandelijks uitbetaald. Anders is het bij de terug te ontvangen bedragen na je aangifte inkomstenbelasting, dit hangt af van je situatie. Meer info over betaaldata van de Belastingdienst vind je hier.
Mijn toeslagen zijn aangevraagd, wanneer worden deze uitbetaald?
Je krijgt na het indienen van de aanvraag binnen 5 weken een brief in Mijn toeslagen. Deze brief heet ‘Voorschotbeschikking [huidige jaar]’ en staat onder ‘Mijn beschikkingen’.
Nadat de voorschotbeschikking in Mijn toeslagen staat, krijg je de eerste betaling. Dit is ronde 20e van de maand. Is het dat al geweest? Dan moet je wachten tot de volgende betaaldag.
Waarom kunnen niet meteen alle toeslagen voor mij worden aangevraagd?
Om in aanmerking te komen voor toeslagen stelt de Belastingdienst bepaalde voorwaarden. Het wel of niet hebben van een toeslagpartner kan namelijk grote gevolgen hebben voor de hoogte van je toeslagen.
Hier lees je hoe je regelt dat je ex geen toeslagpartner meer is.
Een uitzondering geldt voor de huurtoeslag. Wanneer het scheidingstraject namelijk nog loopt en jij al op een ander adres bent ingeschreven., dan kun je alvast huurtoeslag aanvragen. Dit gaat in per de 1e van de volgende maand.
Dus: wanneer je op 12 maart op een ander adres bent ingeschreven, kun je vanaf 1 april huurtoeslag krijgen.
Belastingdienst en terugvorderingen
Hoe voorkom ik dat ik mijn toeslag moet terugbetalen?
Het gebeurt bij veel mensen dat zij denken hun zaken voor de toeslagen op orde te hebben, maar dat ze toch ieder jaar moeten terugbetalen. Hier zijn 3 tips waarmee je de kans op terugbetalen verkleint.
- Check of de Belastingdienst het goede inkomen van je heeft
Dat kun je zien in Mijn Toeslagen. Geef steeds wijzigingen door als er iets in je situatie verandert, bijvoorbeeld ook het inkomen van je partner.
- Geef wijzigingen snel door
Vaak kan de Belastingdienst te veel ontvangen toeslag nog verrekenen met de toeslag die je al ontvangt. Zo wordt de kans kleiner dat je na afloop nog een grote rekening op de mat krijgt.
- Check of je aan de voorwaarden voldoet
Dit geldt niet alleen als je een toeslag voor het eerst aanvraagt maar ook als er iets verandert. Als je onterecht toeslagen krijgt dan kan het terug te betalen bedrag in sommige gevallen flink oplopen.
Heb je hier vragen over? Neem gerust contact met ons op.
Overige vragen
Hoe geef ik een adreswijziging door?
De Belastingdienst krijgt vanzelf je nieuwe adresgegevens door wanneer je dit hebt gemeld bij je gemeente.
Soms moet je wel zelf een wijziging doorgeven. Op de website van de Belastingdienst kun je zien wanneer dat geldt.
Hoe kom ik bij mijn online Berichtenbox van de Belastingdienst?
Daarvoor moet je met je Digid inloggen op Mijn Overheid. De Berichtenbox is jouw persoonlijke digitale brievenbus voor post van de overheid. Je vindt hier ook je inschrijving bij de gemeente, je inkomen en de datum van APK voor je voertuig.
Er is ook de Berichtenbox App, deze kun je downloaden op je smartphone. Je logt gemakkelijk en beveiligd in met je Digid, net als op de computer. Je kunt dan ook meldingen ontvangen op je smartphone zodra er een nieuw bericht klaarstaat.